V FESTIWAL WYPIEKU ŚWIĄTECZNEGO MAZURKI 2013
Mazurek uważany jest za nasz narodowy wypiek. Jednakże przepis na niego przywędrował najprawdopodobniej z Turcji, zaś w polskiej tradycji zakorzenił się na stałe w XVII wieku. Jego symbolika jest ściśle powiązana z okresem zakończenia Wielkiego Postu. Mimo, iż mazurek nadal kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi, to rzadko przygotowywany jest w sposób tradycyjny.
W nawiązaniu do rytuału pieczenia i ozdabiania tego ciasta, Warsztat Terapii Zajęciowej TPD Łódź – Bałuty zorganizował V Festiwal Wypieku Świątecznego MAZURKI 2013. Konkurs składał się z 4 etapów (wstępnego, wykonawczego, właściwego oraz końcowego).
Nasi podopieczni do konkursu przygotowywali się bardzo długo. Stworzyli własny przepis oraz wypróbowali go w praktyce.
Dnia 12 marca 2013 roku odbyła się prezentacja oraz degustacja wszystkich zgłoszonych wypieków. Spośród 16 wypieków, jury wybrało zwycięzców. Nasz mazurek zajął drugie miejsce a przedstawicielki naszego Stowarzyszenia – Beata Chojnacka oraz Karolina Przybysz – odebrały nagrody oraz dyplomy. Otrzymaną nagrodą był zestaw w postaci akcesoriów niezbędnych do pieczenia i ozdabiania ciast.